Czas na dynie

Wraz z nadejściem jesieni, przyszła pora na nowe menu – bogate w sezonowe owoce i warzywa! Z pewnością nie zabraknie dyni, bo to właśnie jej możemy nadać miano królowej  Wizytę u nas możecie zacząć od czegoś na ząb – placków dyniowych z sosem z brusznicy na czerwonym winie i kwaśną śmietaną. Nie zabraknie oczywiście kremu dyniowego, u nas podawanego z pomarańczą, imbirem i chili. Dynia pojawi się również w daniach głównych– np. pierogach orkiszowych z dodatkiem zielonego pesto. Na koniec coś, co z pewnością was zaskoczy – lody dyniowe na mleku kokosowym z musem śliwkowym, ale też sernik dyniowy na spodzie owsianym czy bułka drożdżowo-dyniowa z musem gruszkowo-śliwkowym!

Ale jesień to nie tylko dynia…

Co powiecie na przystawkę: podpłomyk z leśnymi grzybami i cebulą albo zupę grzybową z kaszą pęczak? Wśród makaronów możecie znaleźć wersje bezglutenową – makaron z cukinii i marchewki z warzywnym sosem bolognese, bezmięsną- z prawdziwkami i orzechami laskowymi i mięsną ( również bezglutenową ) z wołowiną, papryką i chili. Na pewno nie zawiedzie Was to co znajduje się w zakładce „dania główne”. Pieczony sandacz z sosem porowym, filet z kurczaka faszerowany gruszką i serem pleśniowym, gicz jagnięca z puree z fasoli a dla wegetarian gulasz warzywny na mleku kokosowym z ciecierzycą i chili. Tradycyjnie zjecie też nasze słynne pierogi ruskie lub z cielęciną i sosem kurkowym. Dla Waszych pociech przygotowaliśmy dorsza lub kurczaka panierowanego w mące kukurydzianej, ale też coś słodkiego – kluski z kaszy mannej ze śliwką i sosem waniliowym.

A propos słodkiego…może skusicie się na któryś z naszych domowych smakołyków? Jabłecznik w korzennej kruszonce na ciepło z gałką lodów albo podawane na ciepło crumble śliwkowe z gałką lodów waniliowych. Dla tych, którzy wolą zdrowsze słodkości, mamy też nasze tarty bez mąki, jajek i cukru, baton z ziaren i delikatny pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem śliwkowym.

Zobacz także...