Jesienne smaki

Wraz z nadejściem jesieni, przyszła pora na nowe menu – bogate w sezonowe owoce i warzywa! Z pewnością nie zabraknie dyni, bo to właśnie jej możemy nadać miano królowej. Wizytę u nas możecie zacząć od czegoś na ząb – placków dyniowych z sosem z brusznicy albo zapiekanej dyni z sosem pomidorowym i parmezanem. Nie zabraknie oczywiście kremu dyniowego, u nas podawanego z pomarańczą, imbirem i chili. Dynia pojawi się również w daniach głównych– np. pierogach orkiszowych z dodatkiem zielonego pesto. Na koniec coś, co z pewnością was zaskoczy – lody dyniowe na mleku kokosowym z musem śliwkowym, ale też sernik dyniowy na spodzie brownie czy bułka drożdżowo-dyniowa z musem gruszkowo-śliwkowym!

Ale jesień to nie tylko dynia…

Co powiecie na przystawkę: podpłomyk z leśnymi grzybami i cebulą albo zupę grzybową z kaszą pęczak? Wśród makaronów możecie znaleźć wersje bezglutenową – makaron z cukinii i marchewki z warzywnym sosem bolognese, bezmięsną- z prawdziwkami i orzechami laskowymi i mięsną ( również bezglutenową ) z wołowiną, papryką i chili. Na pewno nie zawiedzie Was to co znajduje się w zakładce „dania główne”. Pieczony dorsz z orzechową chrustą i sosem porowym, kurczak w sosie curry na mleku kokosowym, gicz jagnięca z puree z fasoli, a dla wegetarian gulasz warzywny z ciecierzycą i chili. Tradycyjnie zjecie też nasze słynne pierogi ruskie lub z cielęciną i sosem kurkowym. Dla Waszych pociech przygotowaliśmy dorsza lub kurczaka panierowanego w mące kukurydzianej, ale też coś słodkiego – racuchy orkiszowo-dyniowe podawane z musem śliwkowym.

A propos słodkiego…może skusicie się na któryś z naszych domowych smakołyków? Gruszkę z korzenną kruszonką i sosem waniliowym, kruchą tartę z sezonowymi owocami albo podawane na ciepło crumble śliwkowe z gałką lodów waniliowych. Dla tych, którzy wolą zdrowsze słodkości, mamy też nasze tarty bez mąki, jajek i cukru, baton z ziaren i delikatny pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem śliwkowym.

Zobacz także...