Zapraszamy na nasze zimowe menu! Bogate w warzywa korzeniowe, rozgrzewające zupy, kasze, dziczyznę i domowe desery doskonałe na zimową chandrę 🙂
Na przystawkę proponujemy placuszki gryczane z maślanym sandaczem lub pasztet z dzika z warzywnymi piklami. Na początek idealne będą też zupy: rybna z curry i mlekiem kokosowym i tradycyjny żurek z białą kiełbasą. Zimą zdecydowanie króluje kaczka – z makaronem pappardelle w sosie własnym z jabłkami i prażonym słonecznikiem czy jako udko w sosie śliwkowo-winnym z knedlami z kaszy manny i modrą kapustą. Nie zabraknie też steka z polędwicy wołowej z pieczonymi batatami, burakami i sosem z zielonego pieprzu czy gulaszu z dzika z rosti i surówką z kiszonego ogórka. Wegetarianom proponujemy makaron z marchwi i cukinii z sosem a’la carbonara i placuszki gryczane z sosem z boczniaków i czerwonej cebuli. Nasze domowe pierogi przygotowaliśmy w trzech wersjach: z kaszą gryczaną i serem białym, z kaczką w sosie jabłkowo-kaczym i orkiszowe z zieloną soczewicą i ziołowym pesto.
Waszym pociechom proponujemy dorsza lub kurczaka panierowanego w mące kukurydzianej, z domowymi frytkami, ale też coś słodkiego – racuchy orkiszowe z jabłkami i sosem waniliowym.
A propos słodkości… od rana zapraszamy na jeszcze ciepłe bułeczki z owocami. Waszą kawę z pewnością dopełni smak tradycyjnego sernika z ciepłymi wiśniami albo nasze nowości – tort orzechowy i tarta owocowa! Dla tych, którzy wolą zdrowsze desery, mamy też nasze tarty bez mąki, jajek i cukru czy delikatny pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem jabłkowo-cynamonowym.