Śródziemnomorskie klimaty!

Kiedy w naszym ogródku pojawiają się zioła oznacza to, że przyszła pora na menu śródziemnomorskie – sałatki, makarony, soczyste owoce, aromatyczne warzywa i oczywiście owoce morza!

Jeżeli jeszcze nie zgłodnieliście to Wasz apetyt z pewnością pobudzi aperitif – campari ze świeżą pomarańczą. W oczekiwaniu na danie główne idealną przekąską będzie bruschetta z salsą bazyliowo – pomidorową, podpłomyki z oscypkiem i jagodami lub serem kozim, figami i miodem albo ślimaki po burgundzku. Obowiązkową pozycją w letnim menu jest krem pomidorowy ze świeżymi ziołami, a w naprawdę upalne dni nikt nie oprze się chłodnikowi z jajkiem. Nie mogło zabraknąć akcentu francuskiego – sałatki nicejskiej oraz włoskiego – sałatki z szynką dojrzewającą czy szpinakowego taglliatelle z krewetkami tygrysimi i sosem maślano-winnym. Skoro menu śródziemnomorskie  to i owoce morza: mule, krewetki i ryby! Na danie główne proponujemy pierś z kurczaka z chorizo, gnocchi i fasolką szparagową lub steka z pieczonymi ziemniakami z gzikiem i warzywami w pomidorach z bazylią. Mamy też coś dla wegetarian. Warzywa faszerowane mieszanką ryżów z aromatycznym pesto z rukoli i parmezanem. Nie zapomnieliśmy także o miłośnikach kuchni polskiej. Wam polecamy jajko sadzone z ziemniakami, kalafiorem i kefirem lub nasze domowe pierogi ruskie lub smażone z bobem i dipem jogurtowym.

Codziennie rano będą na Was czekać gorące jagodzianki, a w naszej witrynie pojawią się dwie nowości: sernik na zimno z jagodami i żytnie brownie podawane na ciepło z gałką lodów. Pojawią się też desery z sezonowymi owocami m.in. w bezglutenowym leśnym mchu i tartaletkach z kremem mascarpone. Dla tych, którzy wolą zdrowsze słodkości, mamy nasze tarty bez mąki, jajek i cukru.

Zobacz także...