W świątecznym nastroju

Kiedy dni są coraz krótsze, a w powietrzu unosi się zapach grzanego wina i pierników… to oznacza jedno – menu zimowo-świąteczne!

Święta to przede wszystkim ryby, dlatego wśród naszych przystawek znajdziecie tradycyjnego śledzia z marynowanymi grzybami w oleju rydzowym oraz maślanego sandacza z placuszkami gryczanymi i kwaśną śmietaną. Wielbicielom wigilijnych potraw polecamy barszcz z borowikowymi uszkami, a na chłodne dni rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną i pieczonymi warzywami. Wśród sałatek możecie znaleźć wersję z pieczonymi burakami, grillowanym kurczakiem lub maślanym sandaczem.Jednak w grudniowym menu królową jest gęś – czy to z makaronem pappardelle, jabłkami i świeżą pietruszką czy jako udko w sosie z czerwonego wina z knedlami z kaszy mannej i z modrą kapustą. W menu nie mogło zabraknąć też karpia duszonego w cebuli z musztardą francuską, puree ziemniaczano-koperkowym i surówką z kiszonej kapusty.Dla wegetarian idealną propozycją będzie makaron z marchwi i cukinii z sosem a’la carbona lub zapiekana kasza jaglana z warzywami i mozzarellą. Ale co to za święta bez pierogów? Nasze są w wersji tradycyjnej z kapustą i grzybami, mięsnej z gęsią w sosie własnym z jabłkami i orkiszowej z soczewicą i ziołowym pesto.

Dla Waszych pociech przygotowaliśmy dorsza lub kurczaka panierowanego w mące kukurydzianej, z domowymi frytkami, ale też coś słodkiego – racuchy orkiszowe z jabłkami i sosem waniliowym.

A propos słodkości… od rana zapraszamy Was na jeszcze ciepłe bułeczki cynamonowe z serem i rodzynkami. Waszą kawę z pewnością dopełni smak ciasta marchewkowego albo naszej nowości – sernika piernikowego! Dla tych, którzy wolą zdrowsze desery, mamy też nasze tarty bez mąki, jajek i cukru czy delikatny pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem jabłkowo-cynamonowym.

Zobacz także...